20/8/16

Πηγαίνοντας σε καινούριο σχολείο

έφηβη μόνη σε σχολείο/ teen alone at school
Γεια σας! Τι κάνετε; Ελπίζω να είστε όλες καλά και να απολαμβάνετε τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού, το οποίο πλησιάζει στο τέλος του και θα δώσει σύντομα τη θέση του σε μια νέα σχολική χρονιά. Το σημερινό άρθρο απευθύνεται σε όσες ξεκινάτε αυτή τη σχολική χρονιά σε ένα νέο σχολείο, είτε επειδή πάτε στην Α' γυμνασίου ή λυκείου, είτε επειδή για διάφορους λόγους αλλάζετε σχολείο. Θα προσπαθήσω λοιπόν, έχοντας βρεθεί σε αυτή τη θέση αρκετές φορές να σας δώσω μερικές συμβουλές για το πώς να κάνετε την μετάβαση στο νέο σας σχολείο όσο το δυνατόν ευκολότερη.

Πριν ακόμα ξεκινήσει η σχολική χρονιά δες αν μπορείς να επισκεφτείς το σχολείο για να δεις τους χώρους και ίσως να γνωρίσεις κάποιους καθηγητές. Θα βοηθήσει πολύ αν την πρώτη μέρα έχεις προσανατολιστεί κάπως στο χώρο και έχεις πάρει μια ιδέα για το πού πρόκειται να βρεθείς, ώστε να μην καταλήξεις να περιπλανιέσαι ψάχνοντας π.χ. την τάξη σου ή το κυλικείο. Επίσης αν ξέρεις κάποιο παιδί που να πηγαίνει σε αυτό το σχολείο ρώτησε για να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για το σχολείο, τους καθηγητές, τα παιδιά κτλ. Κάθε πληροφορία μπορεί να σου φανεί χρήσιμη!
 
Την πρώτη μέρα στο σχολείο καλό είναι να δείχνεις περιποιημένη. Δεν υπάρχει λόγος να ντυθείς ή να βαφτείς υπερβολικά ούτε να φορέσεις κάτι που να σε κάνει να μην νιώθεις άνετα. Απλά προσπάθησε η εμφάνισή σου να είναι κάτι που να εκφράζει την προσωπικότητά σου.

Κυκλοφορώντας στο σχολείο προσπάθησε να δείχνεις ευχάριστη και φιλική. Χαμογέλα, μη σταυρώνεις τα χέρια, μην κοιτάς κάτω, περπάτα με το κεφάλι ψηλά και με αυτοπεποίθηση. Η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική για μια καλή πρώτη εντύπωση! Μίλα ευγενικά σε όλους και δώσε προσοχή σε αυτά που έχει να πει ο καθένας.

Θυμήσου ότι, σε ένα νέο σχολείο ο κόσμος σε βλέπει σαν κάτι το διαφορετικό, σχεδόν εντυπωσιακό, κανείς δεν ξέρει τίποτα για εσένα, δεν μπορεί να περιμένει κάτι συγκεκριμένο από εσένα. Είσαι ελεύθερη να δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό. Ειδικά αν αυτό ήταν κάτι που στο παλιό σου σχολείο δεν έκανες, τώρα εκμεταλλεύσου αυτή την ελευθερία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σίγουρα θα βρεις άτομα που να σε εκτιμήσουν και να σε αγαπήσουν γι' αυτό που είσαι!

Το να ξεκινήσεις να κάνεις γνωριμίες στο καινούριο σου σχολείο είναι για τους περισσότερους η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντάνε. Το παν είναι να ξεπεράσεις την ντροπή και το άγχος σου και να μη διστάζεις να κάνεις εσύ την πρώτη κίνηση. Αν δεις μια παρέα ή ένα παιδί που σου φαίνεται συμπαθητικό απλά πλησίασε και πες ένα γεια. Μπορεί να νιώθεις περίεργα, κυρίως αν είσαι σχετικά ντροπαλή, αλλά το πιθανότερο είναι πως τα άτομα στα οποία θα μιλήσεις δεν θα σκεφτούν κάτι τέτοιο. Αντίθετα πιθανότατα θα χαρούν και αυτοί που τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν μια καινούρια γνωριμία. Αν δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις συζήτηση μπορείς να ρωτήσεις κάτι για το σχολείο, να κάνεις ένα κοπλιμέντο- κάτι που, για να είμαστε ειλικρινείς, σε όλους αρέσει να ακούνε- ή απλά να συστηθείς και να ρωτήσεις το άλλο άτομο πώς λέγεται, σε ποια τάξη πάει κτλ.

Επίσης δες αν το σχολείο σου διοργανώνει ομάδες, τα λεγόμενα προγράμματα αγωγής υγείας ή αγωγής σταδιοδρομίας και άλλες δραστηριότητες για οποιοδήποτε θέμα που μπορεί να σε ενδιαφέρει. Η συμμετοχή σε κάτι τέτοιο θα σε βοηθήσει να εξοικειωθείς ακόμα περισσότερο με τους καθηγητές και τους συμμαθητές σου, ενώ θα γνωρίσεις άτομα με τα οποία θα ξέρεις ότι έχεις ένα τουλάχιστον κοινό ενδιαφέρον.

Καθώς γνωρίζεις άτομα μην απορρίπτεις κανέναν αν δεν τον γνωρίσεις πρώτα και κάνε ότι μπορείς για να αποφύγεις τις έχθρες και το δράμα. Δεν χρειάζεται όμως να κάνεις παρέα με όλους. Διάλεξε προσεκτικά με ποια άτομα θες μια πιο στενή σχέση και με ποια θα παραμείνετε απλοί γνωστοί. Δυστυχώς οι περισσότερες παρέες στα σχολεία είναι αρκετά κλειστές και αν μπεις σε κάποια θα είναι δύσκολο να φύγεις και να μπεις σε κάποια άλλη, γι' αυτό μην το κάνεις μόνο και μόνο επειδή δεν θες να περάσεις καθόλου χρόνο μόνη σου.

Όσον αφορά τους καθηγητές, προσπάθησε από τις πρώτες μέρες να καταλάβεις ποιοι είναι οι πιο αυστηροί, οι πιο χαλαροί, ποιοι βάζουνε πιο συχνά τεστ και γενικά "ποιος είναι ποιος". Προσπάθησε να δείξεις τον καλύτερό σου εαυτό και στην τάξη, ιδίως τις πρώτες μέρες. Διάβαζε, πρόσεχε στο μάθημα, κάνε ερωτήσεις για ό,τι δεν καταλαβαίνεις και προσπάθησε να μην ξεκινάς φασαρίες, ώστε να κάνεις όσο το δυνατόν καλύτερη εντύπωση.

Αυτά είχα να σας πω, ελπίζω να μην σας κούρασα. Περιμένω, όπως πάντα τη δική σας γνώμη στα σχόλια. Σύντομα θα έρθουν κι άλλα άρθρα Back to School αφού έχω ήδη κάποιες ιδέες για συμβουλές, ιδέες για ντυσίματα και χτενίσματα, DIY, tips διαβάσματος και άλλα και βέβαια περιμένω και τις δικές σας.

-Μαρίνα

11 σχόλια :

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Δεν μου έτυχε ποτέ να αλλάξω περιοχή, ώστε να μην ξέρω κανέναν, αλλά στο πανεπιστήμιο βρέθηκα σε αυτήν την κατάσταση για πρώτη φορά.

    Φιλάκια ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ καλό άρθρο!!Οι συμβουλές σου μπορούν σίγουρα να αξιοποιηθούν!Τίποτα από αυτά δεν είναι υπερβολικό ή αδύνατο να συμβεί.Αρκεί να προσπαθήσεις.Ανυπομονώ για τα back to school posts σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ που συμφωνούμε ότι αν προσπαθήσεις μπορείς να καταφέρεις πολλά. Τα επόμενα back to school, αν και με μια μικρή καθυστέρηση λόγω διακοπών τις τελευταίες 5 μέρες, ετοιμάζονται και θα ανέβουν σύντομα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο άρθρο & χρήσιμο σε όσους πηγαίνουν σε καινούργιο σχολείο!!! Θα ήθελα να γράψεις ένα άρθρο με αγόρια κ.τ.λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την πρόταση. Θα προσπαθήσω να γράψω ένα τέτοιο άρθρο, παρόλο που όπως έχω πει και παλιότερα δεν είχα κάνει ποτέ κάποια σχέση για να μπορώ να μιλήσω από προσωπική εμπειρία.
      Φιλιά♥

      Διαγραφή
  5. Ωραίο άρθρο:)♥ Κι εγώ έχω αλλάξει αρκετές φορές σχολείο και είναι όντως δύσκολα.. Ήταν πολύ σωστά αυτά που έγραψες και σίγουρα θα βοηθήσει πολλά κορίτσια:)
    Μπαιιι♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Είναι πολύ σημαντικό για μένα που θεωρείς τις συμβουλές μου χρήσιμες, ειδικά αφού έχεις βρεθεί και εσύ σε παρόμοια κατάσταση
      Τα λέμε♥

      Διαγραφή
  6. Πολύ βοηθητικό το άρθρο σου Μαρίνα!
    kids-ofreneia.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή